Супа от телешко варено

1. Вымываем мясо и выкладываем в кастрюлю, заливаем водой, добавляем перец, ставим на огонь и варим до готовности.

2. Очищаем все овощи, вымываем. Нарезаем лук полукольцами, картофель и сельдерей на крупные кусочки, морковь – на маленькие кубики.

3. Разогреваем сковороду гриль и выкладываем лук с морковью, слегка обжариваем. Перекладываем овощи в кастрюлю за 30 минут до готовности мяса.

4. Вынимаем готовое мясо, нарезаем на небольшие кусочки и отправляем назад в суп вместе с картофелем и сельдереем.

5. Когда овощи будут готовы, добавляем соль, рубленную петрушку и через минуту выключаем огонь.


Телешкото варено не е просто супа, телешкото варено е вълшебство. Тази вкусна и силна чорба има почти лековито действие, а пък и е толкова вкусна! Най-важното при приготвянето на телешко варено е изборът на качествен телешки джолан с повечко месо. Другият важен момент е да отделите на телешкото варено нужното време за варене, за да може джоланът да пусне всички свои сокове, а месото да е добре сварено.

Ето и необходимите продукти:
телешки джолан – 1 брой,
картофи – 300 грама,
моркови – 300 грама,
целина – 150 грама,
домати – 200 грама,
лук – 300 грама,
краве масло – 40 грама,
сол – 1 ½ чаена лъжичка,
черен пипер – 10 зърна,
оцет – 1 супена лъжица,
магданоз – 1 връзка. Изпитана рецепта за агнешка курбан чорба за душата, тази супа ще ви сгрее и в най-мразовития зимен ден, има си и трик Странна зима е навън – един ден е топло като пролет, на другия се сещаме, че все пак е декември. Точ… Feb 23 2018 skafeto.com

Първата стъпка от рецептата за телешко варено е подготовката на джолана. Измийте го добре и го сложете в голяма тенджера със студена вода. Поставете го на котлона да заври.

След като водата заври и се образува пяна, отстранете пяната, прецедете бульона, след което върнете супата на котлона. Добавете оцета, около 1 ½ чаена лъжица сол, зърната черен пипер и оставете джолана да ври до пълно сваряване.

По време на варенето следете водата да е над джолана и ако се наложи доливайте. Докато джоланът ври, почистете картофите, морковите, лука и целината. По-малките картофи и лук ги оставете цели, а ако имате по-едри, то ги нарежете на големи парчета.

Доматите също трябва да са цели. Морковите и целината също нарежете на едри парчета. След като джоланът е сварен го извадете от супата и го обезкостете. Обезкостеното месо, заедно със зеленчуците върнете обратно в бульона и варете до сваряване на зеленчуците.

Всем привет! Сегодня буду делиться рецептом пилешка-супа - это вкуснейший куриный суп по-болгарски. Оставайтесь вместе со мной, уверена, вам понравится этот рецепт также как он понравился нам с первого раза.

Заранее спасибо большое, что подписались на канал и поставили лайк! Возвращайтесь на канал и делитесь рецептами, . - ПОДПИСАТЬСЯ -

Для этого классного рецепта нам понадобится:

- Куриная окорочка - 2 четверти
- Морковь - 2 шт
- Лук репчатый - 1 шт
- Картофель - 2 шт
- Болгарский перец - 1 шт
- Вермишель или лапша - 1 горсть
- Растительное масло - 3 ст.л
- Соль, Черный перец - по вкусу

Для соуса:
- Кефир - 3 ст.л
- Яйцо (желток) - 1 шт
- Мука - 2 ст.л

Как приготовить:
Для начала, отварите мясо. В холодную воду добавьте чистую и промытую курочку. Доведите до кипения. Не забывайте следить за бульоном и когда появится пена, снимите её.

Как бульон закипит, добавьте немного соли и оставьте варить на медленном огне. (Примерно полчаса). Пока курочка варится, приготовьте зажарку. Измельчите луковицу, морковь и болгарский перец. В сковородку налейте растительное масло, дайте разогреться как следует и пассеруйте овощи несколько минут. Сразу нарежьте картошечку средними кубиками.

В это время наша курочка сварилась. Выньте её из бульона, немного остудите и разделите на волокна. Возвращайте мясо, обратно в бульон. Так же в бульон сразу добавьте картошку и зажарочку. Доведите суп до кипения. Как только суп закипит, убавьте огонь и варите на медленном огне минут 10. Затем добавьте лапшу и продолжайте варить ещё 10 минут. В это время приготовьте заправочку. В глубокой мисочке смешайте один желток с кефиром. Добавьте лимонный сок и две ложки муки. Всё тщательно размешайте. Заправка готова. Суп в это время сварился, самое время попробовать на соль и добавить черный перчик. Накройте крышкой и снимите кастрюлю с огня. Суп практически готов, осталось добавить заправку. Для этого необходимо небольшое количество бульона налить в заправку и как следует перемешать. Делаем эту процедуру несколько раз. (Примерно 2-3 половника)

Это делается для того чтобы желток не сварился. Затем, помешивая добавьте заправку в суп. Какой вкусный, ароматный, наваристый пилешка-супа получается. Очень рекомендую вам его приготовить! Самое то для зимы. Всем приятного аппетита и сытого настроения!

Мои дорогие читатели, если у вас остались вопросы пишите комментарии и подписывайтесь на канал. Вас ждёт ещё много разных рецептов. - ПОДПИСАТЬСЯ -

Другие рецепты моего канала, переходите нажав на понравившийся пост:

Телешко варено е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от нарязано телешко месо и зеленчуци.

  • Време за подготовка: 00:15
  • Време за готвене: 02:20
  • Порции: 12

Телешкото месо се нарязва на хапки и се вари, докато напълно омекне. Към него, в същия бульон, се добавят нарязаните на едри кубчета картофи, нарязаните на колелца моркови и едро нарязаният лук.

Супата се вари до омекване на зеленчуците. Накрая се добавят подправките, маслото и ситно нарязаният пресен магданоз.

Супа с варено телешко!

ИНФОРМАЦИЯ

Телешко варено

СЪСТАВКИ

    1 кг. телешко месо 1 бр. глава лукстрък целина 1 бр. морков голям 1 бр. корен пащърнак /ако нямате може и без него/ 1 кг. картофи 1 с.л. девисил да е сух /това е основна подправка и не трябва да я пропускате/ сол и черен пипер на вкус магданоз за свежест

ИНСТРУКЦИИ

Нарежете месото на парчета. Измийте го и го сварете в подсолена вода. Най-бързо това става в тенджера под налягане. Телешкото е трудно за обработка и за това му трябва повече време. Така става крехко и меко.

В друга тенджера прехвърлете свареното месо. Залейте го с бульона в който е вряло. Прибавете черния пипер и девисила.

Прибавете ситно нарязания лук. Прибавете нарязаните морков и пащърнак. Прибавете ситно нарязаната целина, може да изпозлвате блендер за нея.

Оставете супата да поври до полуготовност на зеленчуците.

Прибавете едро нарязаните и обелени картофи. Щом картофите омекнат, вашето телешко варено е готово.

Поръсете супата със ситно нарязан магданоз за свежест.

(топла)
5 порции


500г джолан или гърди

40г лук

60г моркови

80г целина – корен

150г картофи

50г прясно зеле

60г червени домати

25г хрян

оцет

сол

черен пипер на зърна

магданоз

Начин на приготвяне:

  • Джолана се насича на парчета, измива се и се залива със студена вода.
  • Ври на умерен огън.
  • Обира се образувалата се пяна след завирането.
  • Прибавят се солта, черния пипер и лукът.
  • След около 5 минути се прибавят морковите, целината и зелето, нарязани на едри парчета.
  • Когато месото и зеленчука поомекнат, се прибавят обелените картофи, а към края на варенето доматите.
  • Месото се отделя от костите, разпределя се в чиниите за поднасяне и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
  • Отделно в чиния се поднася настърганият хрян, подправен с оцет.


От Дре • 14.03.2009, 15:23 ч.

Наистина - какво е това телешко варено със зеле. Това де не е борш. Според мен и доматите не вървят тук.

admin 14.05.2014 1,613 Прегледи

Днешната рецепта е за „ телешко варено ”, тази супа е на почит в нашият дом.

Ако трябва да съм откровена, най вкусното телешко варено става от опашката, но в случай, че не можете да намерите, може да вземете каквото месо има в месарницата.

Ето какво ще ви е необходимо за приготвянето на телешко варено: телешко месо около 500 гр., ( в случай, че е опашка или има кости по него вземете повече, килограм или малко повече), 1 средно голяма глава лук, 1 голям морков, 3-4 средно големи картофа, 100 гр. грах, 100 гр. зелен боб (и двата пресни зеленчука могат да се заменят с такива от консерва), 4-5 зърна бахар, 10-тина зърна черен пипер, сол на вкус, и половин връзка пресен джоджен (сух 1 чаена лъжичка).

Приготвяне на вкусното телешко варено: месото (опашката се нарязва на шайби) се измива добре и се нарязва на хапки, слага се в тенджера с 2 -2.500 л. студена вода, ако имате тенджера под налягане- ползвайте нея, ще стане по-бързо и се сварява, като се добавя вътре и солта (аз слагам 1 равна супена лъжица), черният пипер и бахара. Когато месото е напълно сварено в случай, че има кости те се отстраняват и се добавя зеленчука.

Първо към вашето телешко варено добавете нарязаният на дребно лук и кубчета морков.

Оставете да къкри 10 минути и добавете зеления боб нарязан на парченца, граха и картофите, които нарежете на по-едри кубчета. Опитайте на сол и ако има… (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница 2 )


Телешко варено е една от най-любимите супи, която обаче си иска време. Въпроса с телешкото месо съм коментирала и преди, почти във всяка рецепта с телешко, която показвам, а и днешната не е изключение.

Ако имате късмет да се снабдите с качествено телешко месо, нещата ще са доста по-различни откъм време за приготвяне не само на телешко варено, а на всякакви ястия с телешко месо. Факт е, че в търговската мрежа месото си е инато, жилаво и изисква доста по-дълго време за готвене.

Въпреки това, телешкото варено у нас се готви сравнително често, като понякога сварявам месото предварително, а на следващия ден готвя самата супа. Дали ще купите месо с кост, което е по-добрият вариант заради богатия вкус на бульона, или месо без кост – решението е само ваше.

И така – как се прави телешко варено – вкусна, ароматна, засищаща супа (чорба, ако предпочитате), която е истинско спасение в студен зимен ден? Най-хубавото на телешкото варено е, че се приготвя с 3-4 основни продукта, които са винаги налични – лук, морков и картоф. Всякакви останали добавки като гъби, грах или други зарзавати са в зависимост от навиците и личните вкусове на семейството.

Продуктите за телешко варено:

  • 500 г. телешко месо
  • 2 картофа
  • 2 моркова
  • 1 голяма глава лук
  • 1 стрък кервиз и резен от корена
  • 1 малък домат (4-5 с. л. домати от консерва)
  • 4-5 зърна черен пипер
  • 2 литра вода
  • 1 ч. л. сух девисил (по желание) или 3-4 листа пресен
  • 4-5 с. л. олио
  • сол на вкус
  • пресен магданоз за поръсване

Приготвяне на телешко варено:

Телешкото месо се измива, нарязва на средни кубчета, залива се с водата и се слага на котлона на средна температура. След като заври внимателно се обира пяната. Добавят се зърната черен пипер и месото се вари около час, час и 15 минути, докато месото поомекне, но времето зависи и от месото. Ако имате тенджера под налягане, тук е моментът да я ползвате. Аз не ползвам и не мога да кажа за колко време месото ще се свари.

Зеленчуците и девисила се нарязват на едри парчета и се добавят към месото. Ако се налага – долейте гореща вода. Супата се оставя да къкри до готовност на зеленчуците. Знам, че девисилът не е типичната подправка за телешко варено, но аз винаги я добавям, защото му върви чудесно. По желание, поръсете с пресен магданоз преди сервиране, а за любителите на лютичко – лют пипер на люспи.


Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!



Болгарская кухня очень разнообразна и это касается в том числе и большого количества национальных супов. Вот список самых популярных традиционных болгарских супов, которые Вы обязательно должны попробовать.

Таратор


В отношении этого супа люди часто ошибаются, путая его с йогуртовыми соусами из греческой кухни. На самом дле таратор — это жидкий суп, который сделан из простого несезонного йогурта, разбавленного большим количеством воды, укропа, тертых огурцов, соли и дополнительных ингредиентов, таких как грецкие орехи, чеснок и различные травы. Он не требует никакого приготовления и подается холодным в качестве гарнира или закуски в жаркие летние дни.

Паша.


Известный под многочисленными названиями и вариациями в других странах, в Болгарии этот тип супа называется Паша — это либо суп, либо твердое, желеобразное заливное. Оба они состоят из свинины, обычно взятой из головы, ушей, ног и хвоста. Традиционное приготовление этого блюда является длительным процессом, но из-за того, что суповая версия широко распространена во всех регионах Болгарии, существует множество упрощенных рецептов, которые включают в том числе и рыбу.

Боб чорба


Бобовый суп является особенно распространенным примером большинства детских блюд в Болгар. Это популярный аспект национальной кухни, потому что все, что нужно для его приготовления – это недорогие коммерчески доступные ингредиенты — сухие красные или белые бобы (консервированные так же хорошо подойдут для приготовления супа), морковь, болгарский перец и лук. В зависимости от региона, в рецептуре могут потребоваться кабачки, картофель, помидоры, мясо и даже определенный вид фасоли. Двумя наиболее существенными ингредиентами, однако, на самом деле являются травы – чубрица и джоджен (вид мяты).

Суп из рубцов


Нет никакого способа оставаться беспристрастным супу из рубцов под названием Шкембе чорба. С большим количеством уксуса, чеснока, черного перца и свиного рубца, этот суп известен во всей стране как лучшее средство от похмелья на утро после выпивки. Это известный факт, что натрий, содержащийся в супе, будет уравновешивать электролиты в нашем организме до определенного уровня, но сильный непривычный вкус супа может сделать ваше похмелье еще хуже.

Крапивный суп


Каждая болгарская бабушка знает, как сделать крапивный суп, потому что он наполнен витаминами, диетическими волокнами и микроэлементами, его легко приготовить и он хорошо сочетается со всеми продуктами – рисом, лапшой, мясом, картофелем и другими овощами. В двух словах, это красочный весенний суп, основанный на свежих листьях крапивы, который позволяет много творчества и модификаций.

Телешко варено


Хотя некоторые могут назвать его тушеным мясом, а не супом, консистенция этого традиционного блюда в некоторых регионах иногда слишком жидкая. Овощи в нем готовятся вместе с мясом говядины. Они нарезаются на куски, но должны оставаться жестковатыми, а не мягкими, в то время как мясо становится нежным и вкусным. Некоторые варианты этого популярного основного блюда требуют меньше воды, сводя жидкости к минимуму, но говяжий бульон настолько ароматен, что его обязательно нужно попробовать.

Курбан чорба


Многие болгары помнят, как хотя бы раз в детстве ели Курбан-чорбу с бараниной. Приготовленный во время торжеств и массовых собраний (например, свадеб, крещений, именин, религиозных праздников и других мероприятий), этот суп требует баранины ягненка, голени или почки, но его можно заменить курицей, говядиной, курицей или овечьим мясом.

Суп с фрикадельками


В этом супе, по болгарски известном, как Топчета, основными ингредиентами являются крошечные фрикадельки, которые состоят из фарша, мелко нарезанного лука и белого риса. Основа изготавливается из куриного или овощного бульона, в который сваливают фрикадельки и оставляют тушиться. Можно использовать любой вид фарша — свинину, птицу, баранину или говядину. Некоторые рецепты включают картофель, в то время как другие используют лапшу или просто большое количество риса.


Във всяко семейство има ястия, които са класика, харесват се от всички и се готвят често. Такова е моето телешко варено. Това е супата, която се сервира най-често у дома. Полезна е и много вкусна. Приготвя се без запръжка и застройка. Когато има телешко варено не ви трябва основно. Ще се нахраните само с него. Рецептата е семейна и отново е на моята майка. Опитайте и вие!


Нужните продукти за домашното телешко варено са:

  • около килограм и 200 грама телешко месо / може и малко повече, но да не е по – малко /
  • една глава лук
  • стрък целина
  • един голям морков
  • един корен пащърнак /ако нямате, може и без него/
  • около килограм картофи
  • една супена лъжица сух девисил / това е основна подправка и не трябва да я пропускате/
  • сол и черен пипер
  • магданоз за свежест


Начин на приготвяне на моето телешко варено:

  1. Нарежете месото на парчета. Измийте го и го сварете в подсолена вода. Най-бързо това става в тенджера под налягане. Аз варя месото час и 10 минути. Телешкото е трудно за обработка и за това му трябва повече време. Така става крехко и меко.
  2. В друга тенджера прехвърлете свареното месо. Залейте го с бульона в който е вряло. Прибавете черния пипер и девисила.
  3. Прибавете ситно нарязания лук.
  4. Прибавете нарязаните морков и пащърнак. Аз ги режа на полумесеци.
  5. Прибавете ситно нарязаната целина. Аз използвам блендер за нея.
  6. Оставете супата да поври до полуготовност на зеленчуците.
  7. Прибавете едро нарязаните и обелени картофи.
  8. Щом картофите омекнат, вашето телешко варено е готово.
  9. Поръсете супата със ситно нарязан магданоз за свежест.

Аз не застройвам моето телешко варено. Домат и червен пипер също не добавям. Не съм пропуснала.

Ето още една рецепта за вкусно ястие с телешко месо.

Читайте также: