Пицца кандай тайерланади

Обновлено: 05.05.2024

Пицца

1. Ун - 5-6 стакан.
2. Маргарин - 400 гр.
3. Тухум - 2 дона.
4. Катик - 0,5 литр.
5. Туз ва чой содаси - 1 чой кошик.

1. Каттик пишлок - 400 гр.
2. Колбаса ёки сосиска - 400 гр.
3. Помидор - 3 дона.
4. Майонез - 100 гр.
5. Кузикорин - 100 гр.
6. Оливка - 50 гр.
7. Ок пиёз - 2-3 дона.





Тайёрланиши:

Идишга унни, газда эриган маргаринни, чой содаси ва тузли катикни солинади. Тухумни биттасини сариги олиб куйилади ва колгани идишга солиниб, кулга ёпишмайдиган юмшок хамир корилади ва 4та булакка булиниб, 30 дакикага тиндирилади.
Хамир тингунича начинка тайёрлаймиз.

Пишлок киргични йирик тишидан чикарилади. Колбаса, помидор ва ок пиёз ярим ой шаклида юпка тугралади. Кузикорин ва оливка юпка тугралади. Буларнинг хаммаси алохида идишда булиши лозим. Масалликлар 4 булак хамирга етиши учун таксимланади. Начинка уз хохишингизга караб танланади, яъни масалликлар таркибига узгартириш киритишингиз мумкин.

Тинган хамир думалок шаклда кул билан ёйилади. Четлари пишганда масаллик чикиб кетмаслиги учун кутариб куйилади. Олиб колинган тухум сариги хамир четларига суртилади.



Хамир устига тайёрлаб куйилган начинка масалликлари куйидаги кетма-кетликда катлам (устма-уст) килиб териб чикилади: колбаса, кузикорин, ок пиёз, помидор, оливка, майонез. Таъбга караб устини кукатлар билан безаш мумкин









Сунг олдиндан киздирилган газ духовкасига кизаргунича куйилади. Пишишига 5 дакика колганида, духовкадан олиб, пишлок сепилади ва яна духовкага куйилади.



Ёкимли иштаха!

  • Admin
  • 0
  • 4 121

Хозир тарвуз мавсуми жуда кизгин. Мазали полиз экини барча бозор, дукон ва куча расталарини тулдириб ташлади. Тарвуз харид килаётиб барча кандай килиб энг ширин ва пишган тарвуз танласам экан дея бош котиради.

Номига муносиб нозик ва жуда ҳам мазали! Чехия ошхонасининг машҳур газакларидан бири. Тайёрланиши оддий, натижаси дастурхон даврасида барчага лаззат бағишлаши турган гап. Таомнома учун янгилик. Ушбу рецептни албатта тайёрланг.

Жуда ҳам мазали тарт! Қарсилдоқ хамир, нозик соусли асос бу мўжизавий лаззатланишни тақдим этади. Байрам дастурхони ва кундалик таом дастурхонидан ўзининг ёрқин ўрнини эгаллайди. Таомнома учун янгилик. Ушбу рецептни албатта тайёрланг.

Картошкали чипслар тариҳи ҲИҲ асрга бориб тақалади, бу таомни америкалик Джордж Крам тасодифан ўйлаб топган. Замонавий пазандаликни ушбу газаксиз тасаввур этиб бўлмайди, айниқса норасмий йиғилишларда. Шу билан бирга, уй шароитида чипси тайёрлаш етарлича осон вазифа бўлиб, буни хар бир киши эплай олади. Уни бир неча усулда пиширса бўлади, қуйида.

Идишга унни солиб, шур сувда хамир корамиз. Хамир тингунича кийма тайёрлаймиз. Гушт ва пиёз майда кубик тугралади. Зираворлар солиб, тузи ростланади. Тинган хамир юпка килиб ёйилади. Ёйилган хамир тахланиб, 5 бармок энлигида кесилади. Хар бир булакка кийма солиб, тугилади.

Пишлоқ тайёрлаш усуллари жуда кўп. Ушбу мақолада сигир сутидан тайёрланадиган оддий пишлоқнинг рецепти келтирилади.

Тузли сувга хамир корилади ва тиндирилади. Пиёз артилиб, майда тугралиб, эзилади. Хамир ёйилиб, устига омухта ёг суртилиб, пиёз сепилади. Сунг хамир уралиб, рулет холига келтирилади. Рулетлар 3-4 га булиниб, кулчалар ясалади ва тиндирилади. Тинган кулчалар това катталигига мосланиб, ёйилади ва озгина ёгда икки томони кизаргунича пиширилади.

Гуруч тозаланиб, ювилади. Пиёзнинг 3 дан 2 кисми майда тугралади. Кийма гуш, гуруч, тугралган пиёз, зираворлар кушиб кийма киламиз. Агар ток барглари тузланган (консерваланган) булса, муздек сувда яхшилаб ювилади. Барра (янги) ток барглари булса, иссик сувга юмшагунича солинади. Баргларни тескари томонига кийма куйиб тугилади. Козонга ёг солиб.

Патир (фатир) – Осиё мамлакатлари халқининг анъанавий ҳисобланадиган пишириғи, у чойга ҳам, овқатга ҳам ажойиб қўшимча бўлади. Ушбу рецептдаги патирни пиёз билан ҳам, пиёзсиз ҳам тайёрлаш мумкин.

Мол ёки куй гуштининг ёглирок жойи ва суякларидан солиб, пиёз кушиб кайнатилади, сунгра гулкарамнинг гул шохларини узагидан ажратиб, кубик шаклида тугралган сабзи билан бирга кайнаб турган шурвага солиб пиширилади. Шунингдек, шурвага паррак килиб тугралган картошка солингандан кейин оловни пасайтириб, 20 минут дакика давомида милтиратиб.

«Дарё» нашрининг Korzinka.uz супермаркетлар тармоғи билан ҳамкорликдаги Янги йилга бағишланган лойиҳаси доирасида байрам дастурхонига тортиш мумкин бўлган таомлар рецептини тақдим этиб боришда давом этамиз.

Бугунги таомномада — пицца

Foto: “Daryo”

Ушбу таомни тайёрлаш учун тахминан 1 соат вақт ва 27 832 сўм талаб этилади.

Foto: “Daryo”

Зарур масаллиқлар:

  • 500 г ун
  • 80 г туз
  • 30 г шакар
  • 150 г ўсимлик ёғи
  • 150 г зайтун ёғи
  • 30 г қуруқ хамиртуруш
  • 1 литр сув
  • 300 миллилитр сут

  • 100 г моцарелла пишлоғи
  • 100 г қайнатилган товуқ гўшти
  • 100 г шампинён қўзиқорини
  • 70 г дудланган курка гўшти
  • 30 г зайтун меваси (оливка)
  • 40 г черри помидори
  • 60 г дудланган мол гўшти

Тайёрланиши:

1. 500 г унни идишга элаб соламиз.

Foto: “Daryo”

2. 300 мл сутни бироз қиздириб, уни уннинг устига қуямиз.

Foto: “Daryo”

3. Устидан 30 г шакар сепамиз.

Foto: “Daryo”

4. Сўнг 30 г хамиртуруш қўшамиз.

Foto: “Daryo”

5. Устидан 80 г туз соламиз.

Foto: “Daryo”

6. 150 г зайтун ёғини соламиз.

Foto: “Daryo”

7. Сўнг 150 г ўсимлик ёғини қўшамиз.

Foto: “Daryo”

8. 1 л сувни ҳам соламиз.

Foto: “Daryo”

9. Шундан сўнг хамир қорамиз.

Foto: “Daryo”

10. Тайёр хамирни бироз дам олдирамиз.

Foto: “Daryo”

11. Сўнг уни ҳар бири 190 грамлик бўлакларга бўламиз. Юқорида қорилган зуваладан 7 та пицца тайёрлаш мумкин.

Foto: “Daryo”

12. Уларнинг ҳар биридан биттадан пицца тайёрлаймиз. Бунинг учун хамир бўлакларини ўқлов ёрдамида ёйиб чиқамиз.

Foto: “Daryo”

13. Ёйилган хамир устига аввал қирғичдан чиқарилган 100 г моцарелла пишлоғини бир текис қилиб ёйиб чиқамиз. Пишлоқнинг бир қисмини пиццанинг устига сепиш учун олиб қўямиз.

Foto: “Daryo”

Foto: “Daryo”

14. Сўнг узунасига паррак-паррак қилиб тўғралган 100 г қўзиқоринни териб чиқамиз.

Foto: “Daryo”

15. Устидан тилим қилиб кесилган 100 г товуқ гўштини қўямиз.

Foto: “Daryo”

16. Ундан кейин юпқа қилиб кесилган 70 г дудланган курка гўштини териб чиқамиз.

Foto: “Daryo”

17. 40 г черри помидорини тилим-тилим кесиб қўйиб чиқамиз.

Foto: “Daryo”

18. Унинг устидан 60 г дудланган мол гўштини узунчоқ кўринишда тўғраб қўямиз.

Foto: “Daryo”

19. Шундан сўнг икки бўлакка бўлиб чиқилган 30 г зайтун меваларини териб чиқамиз. Унинг устидан қирғичдан ўтказилган моцарелла пишлоғининг қолганини сепамиз.

Foto: “Daryo”

20. Пиццани 250 даражада қиздирилган духовкада 20 дақиқа давомида пиширамиз.

Foto: “Daryo”

Пиццамиз тайёр. Ёқимли иштаҳа!

Foto: “Daryo”

Foto: “Daryo”

Foto: “Daryo”

Ушбу таомни тайёрлашда фойдаланилган маҳсулотларни Korzinka.uz супермаркетларидан харид қилишингиз мумкин.

Масаллиқлар нархлари билан қуйидаги жадвалда танишишингиз мумкин. Нархлар 8 декабрь ҳолатига берилган.

pitssa1
pitssa2

Рукн ҳомийси — Korzinka.uz супермаркетлар тармоғи.

Таомни тайёрлашда берган кўмаги учун Тошкентдаги Il Migliore ресторани ва шахсан бош ошпаз Усен Карсибаевга миннатдорчилик билдирамиз.

Il Migliore restorani bosh oshpazi Usen Karsibayev. Foto: “Daryo”

Il Migliore ресторани бош ошпази Усен Карсибаев. Фото: «Дарё»

Il Migliore restorani. Foto: “Daryo”

Il Migliore ресторани. Фото: «Дарё»

Рукнимизнинг кейинги сонларида грилда пиширилган товуқ сони, рукколали салат ва бошқаларни тайёрлаймиз ҳамда ушбу таомлар билан байрам дастурхонини безаймиз.

Ҳаёт қувончидан баҳраманд бўлинг — энг яхшисини Il Migliore’да татиб кўринг!

Мурожаат учун телефон рақамлари: 234-11-43, 235-79-29


  • Maslahatlar
  • Qiziqarli ma'lumotlar

Bugun sizlarga eng ommalashgan pitsalar va ularni uyda qanday tayyorlash mumkinligi haqida gapirib beramiz.

Pitsani butun dunyoda sevib iste’mol qilishadi, uni tayyorlash juda ham oson bo’lib, sizdan ko’p vaqtni talab qilmaydi. Aytgancha, butun dunyo bo’yicha bir yilda 5 millard pitsa sotilar ekan.

Pepperoni


10-iyul xalqaro pitsa kuni bo’lib, shu kunda Grande Pizza Co qiziq bir statistikani ma’lum qildi. Uning ta’kidlashicha ko’pchilik aynan pepperoni pitsasini sevib iste’mol qilar ekan. Boshqa bir statistika ma’lumotlariga qaraganda, har yili dunyoda 114 million kilogram pepperoni pitsasi sotilar ekan.

Uning asosi nimalardan tashkil topadi?

  • pomidor qaylasi
  • pishloq
  • pepperoni kolbasasi (oxotnichniye)

Qanday tayyorlaniladi?

  • 200 gramm pomidor qaylasini 1 bosh mayda to’g’ralgan piyoz va 1 ta sarimsoqpiyoz tishchasi bilan aralashtirib olamiz, ustidan quritilgan oregano va quritilgan rayhon solamiz. Ta’bga qarab tuz va murch solib aralashtiramiz.
  • xamirni yoyib, ustidan qaylani surtib chiqamiz.
  • ustidan parmezan yoki motsarella pishlog’ini qirg’ichdan o’tkazib sepamiz, yana ozroq oregano ham sepamiz (oregano ziravorini supermarketlardan topishingiz mumkin).
  • kolbasani yupqa parrak qilib to’g’rab olamiz («Пепперони» kolbasasi «Мясные Деликатесы» savdo belgisidagi mahsulotlarida sotiladi), va pitsaning ustiga terib chiqamiz.
  • ustidan yana pishloqni sepamiz va 200 C da 10-15 daqiqa davomida pishirib olamiz.

Margarita


Italiyada eng sevib iste’mol qilinadigan pitsa esa bu- «Margarita» pitsasidir. Ko’pchilik go’sht mahsulotlarini yoqtiradiganlar esa bunday go’shtsiz pitsani iste’mol qilgilari kelmaydi.

Uning asosi nimalardan tashkil topadi?

  • pomidor qaylasi
  • motsarella pishlog’i
  • rayhon
  • pomidorchalar

Qanday tayyorlaniladi?

  • pomidorli qaylani yuqoridagidek tayyorlab olamiz va yoyilgan pitsa xamiri ustidan surtib chiqamiz.
  • 200 gramm pishloqni yupqa parrak qilib to’g’raymiz va pitsaning ustidan terib chiqamiz.
  • 2 ta o’rtacha kattalikdagi pomidorni ham parrak qilib to’g’raymiz va pitsaning ustidan terib chiqamiz.
  • 200 C darajada 10-15 daqiqa davomida pishirib olamiz.
  • Tayyor pitsaning ustidan zaytun moyi sepamiz va rayhon yaproqchalari bilan bezatamiz.

To’rt xil pishloq


Bu pitsaning tarkibi faqatgina pomidorli qayla va pishloqdan iborat bo’ladi. Bizning Toshkentda ko’proq «Gauda» pishlog’i ommalashgan bo’lsa, Angliyada – chedder, Fransiyada esa – bri pishlog’i sevib iste’mol qilinadi. Siz esa pishloqlarni ta’bingizga qarab almashtirishingiz ham mumkin.

Uning asosi nimalardan tashkil topadi?

  • parmezan pishlog’i
  • motsarella pishlog’i
  • «Dor Blyu» pishlog’i
  • «Gryuer», «Gauda» yoki «Bri» pishlog’i

Qanday tayyorlaniladi?

  • pomidorli qayla tayyorlab olamiz va pitsa xamiriga surtib chiqamiz.
  • 60 gramm «Dor Blyu» pishlog’ini to’rtburchak to’g’rab olamiz, 60 gramm motsarellani ham xuddi shunday to’g’rasak, 60 gramm «Gauda» yoki «Bri» pishlog’ini yupqa parrak to’g’raymiz, 60 gramm parmezan pishlog’ini esa qirg’ichdan chiqaramiz.
  • avval «Dor Blyu» pishlog’ini, so’ng motsarella va «Gauda» («Bri»)ni terib chiqamiz.
  • qirg’ichdan chiqarilgan parmezanni 1 choy qoshiq timyan ziravori bilan aralashtiramiz va pitsaning ustidan sepamiz.
  • 200 darajada 15-20 daqiqa davomida pishirib olamiz.

To’rt mavsum


Bu pitsa hammaning ta’biga yoqishi aniq. U to’rtta faslga ajratilgan: bahor, yoz, kuz va qish. Bu pitsaga xohlagan mavsumiy sabzavotlardan solsa ham bo’ladi.

Uning asosi nimalardan tashkil topadi?

  • bahor: bulg’or qalampiri
  • yoz: pomidor va rayhon yaproqchalari
  • kuz: qo’ziqorin
  • qish: dudlangan go’sht va zaytun mevalari
  • motsarella pishlog’i

Qanday tayyorlaniladi?

  • pomidorli qayla tayyorlab olamiz va pitsaning ustiga surtamiz.
  • 100-150 gramm motsarella pishlog’ini yupqa parrak qilib to’g’raymiz va pitsaning ustiga terib chiqamiz.
  • 1 ta bulg’or qalampiri, 1 ta pomidor, 20-30 gramm shampinyon, 40-50 dudlangan go’shtlarni xohishga qarab to’g’rab olamiz, 5-10 ta zaytun mevalarini ikkiga bo’lamiz.
  • asoslarni terib chiqamiz: avval bulg’or qalampiri, so’ng – parrak qilib to’g’ralgan pomidorlar, so’ng qo’ziqorin, go’sht va zaytun mevalari.
  • ustidan 1 choy qoshiq oregano sepamiz.
  • 200 darajada 15-20 daqiqa davomida pishirib olamiz. Rayhon yaproqchalari bilan bezab, dasturxonga tortamiz

Yangidan yangi retseptlarni bizdan kutib qoling va bizning telegram kanalimizga albatta a’zo bo’ling.

*Rasmlar internet manbalaridan olingan.








Бывшая советская республика вышла на первое место по проституции среди стран Средней Азии. Экспорт молодых девчонок идёт отсюда в Дубай и Алма-Ату, а также для любителей «экзотики» в Россию: включая и производство порнофильмов.

Я едва вышел из кафе в Бишкеке, как рядом нарисовался сутенер: он ошибочно принял меня за американца. «Гёрлз, мистер, — пролепетал парень с угодливой улыбкой, сунув мне в руку визитку с телефоном. — Гуд девочки». Продавец любви был послан на чистом русском языке, однако, даже не обиделся. Проституция в Киргизии находится в интересном состоянии — женщинам не запрещено продавать своё тело, но нельзя организовывать бордели и заниматься сводничеством. Прежде «жрицы любви» Бишкека паслись на улице Правды, но после с неё исчезли. Которые подешевле — переместились на улицу Кулиева (у Ошского рынка), подороже — ушли в Интернет. Согласно выводам правозащитных организаций, в проституцию в Киргизии вовлечены 25 000 девушек, и скорее всего, эта цифра — верхушка айсберга. О том, как бывшая советская республика внезапно стала центром платного секса Средней Азии, рассказывает обозреватель «АиФ».


«Езжай трахаться за деньги»

Позади Ошского рынка расположены самые дешёвые в Бишкеке бордели: секс происходит на узких койках в потрёпанных квартирах частников. Цена за час — от 500 сомов (почти столько же в рублях). Могут сделать скидку до 400 (меньше 5 долларов), если клиент уложится быстрее. Тут «обслуживается» народный контингент: продавцы с базара, грузчики и покупатели. Со мной договаривается о цене прохаживающаяся как бы невзначай по тротуару пожилая «мамочка». «Что значит — 700 сомов в час дорого? Милиция замучила облавами, взятки, штрафы платим. у самих расходы большие». «А девчонки-то свежие?» — вживаюсь я в роль клиента. «Мы следим, чтобы у каждой было не больше 10 контактов в день» — заверяет меня «мамочка». «И врач их осматривает?». «Э-э-э, ну-у-у. ».

Как считает сотрудница «Таис Плюс» (организации, занимающейся защитой прав проституток) Айгуль Тимергенова, торговцы «живым товаром» едут в бедные регионы Киргизии, и уговаривают молодых девушек поработать в Бишкеке фотомоделями и актрисами. «Нет, сразу никто не озвучивает: а езжай-ка ты трахаться за деньги, на такую удочку много народу не поймаешь. Далее идёт схема, стандартная с девяностых годов — отбирают документы, держат на квартире: мол, ты должна за свою перевозку и еду, аренду жилья. пока не отработаешь, о свободе и не мечтай. К тому времени, как долг выплачен, девчонка „подседает“ на систему: полежала в постели полчаса, в кармане сразу „живые“ деньги. Не все хотят вырваться из секс-бизнеса, это ж всё-таки не на стройке вкалывать. Потом идёт „повышение“ — „съём“ в саунах, в барах, на дискотеках. Кстати, только за полгода милиция прикрыла в Бишкеке 32 сауны, где оказывались секс-услуги: но это не помогает. Одну сегодня закрыли, завтра пять откроют. Спрос-то всегда есть».


«Голой принесу плов»

На сайтах, где выставлены девушки подороже, цены уже начинаются от 1 000 сомов (тысяча рублей или 12 долларов США) за час. Есть и за две, и за три тысячи: отдельные красавицы отдадутся лишь за 8 000. Ночь стоит от 10 до 20 000 сомов, при этом оговаривается: заняться сексом можно будет «не более шести раз». Оральные услады оплачиваются отдельно — потребителю следует добавить ещё 500-1000 сомов. В анкетах идёт информация, словно при покупке на базаре: рост, вес, размер груди, национальность. Многие объявления написаны на ужасном русском языке с кучей ошибок: «умею удавлитварять», «абладаю сексюальнастью», «професианально даставляю удавольсвие».


«Жители Бишкека очень сносно говорят по-русски, — объясняет бывший офицер милиции Айдар Шарипов. — Эти девочки, судя по плохой грамотности, с юга Киргизии. окрестные сёла Оша или Джелал-Абада — там русский не особенно в ходу». Лично меня удивляет объявление 19-летней Мадины, предлагающей час секса за 3 000 сомов, и. бесплатный плов. Звоню по объявлению, и спрашиваю — а плов-то хоть вкусный? «Милый, — отвечает девичий голос. — Я из Оша, у нас лучший в мире плов, я с детства готовить училась. Как меня голой с тарелкой увидишь — язык проглотишь!».


Подработка для учительниц

Превращение Киргизии центр плотских увеселений выглядит странно. Даже в Советском Союзе Средняя Азия славилась своим консерватизмом и строгими нравами. Девушки в провинции выходили замуж девственницами, а родне супруга после брачной ночи гордо демонстрировалась простыня с пятнами крови. На юге Киргизии многие женщины по исламским традициям закрывают волосы — носят платок-хиджаб, также строго порицается курение и употребление алкоголя. Кое-где в маленьких городках в обществе на полном серьёзе шли дискуссии — не запретить ли законодательно ношение мини-юбок? И вдруг именно эта республика сделалась поставщиком проституток на «секс-рынки» Стамбула, Дубая, Алма-Аты, Москвы. Ответ прост: пусть нравы в Киргизии не сказать, что такие свободные — но в то же время камнями за «прелюбодеяние», как в Иране и Афганистане, не побьют. И в тюрьму за проституцию не сажают: тем более, если постоянно «подмазывать» милицию. Родным о занятии не говорится: в деревню или городок шлют деньги, родители счастливы. Одновременно, среди «жриц любви» полно и девушек из неблагополучных семей — сбегая из дома, они чаще всего знают, какой вид заработка им предстоит. «Весьма простой способ получить бабло, — цинично сказала мне Гульнара из Джелал-Абада (5 000 сомов в час). — Ты продаёшь что-то: а потом это что-то у тебя опять есть!». Популярна и любительская проституция, «постельная подработка» — среди студенток, и даже, как говорят, учительниц с копеечной зарплатой. Переспишь пять-шесть раз в месяц с постоянными клиентами — на руках образуется приличная сумма.


«Будет, как в Таиланде»

В различных государствах постоянно пресекают «экспорт» девушек из Киргизии. В Стамбуле арестовали сутенёров, державших 35 несовершеннолетних (!) дам в отдельном помещении для «особых» клиентов: большинство оказались этническими узбечками из Оша. Такое же случалось и в Петербурге — там накрыли особую студию, снимавшую порно с кизгизскими гражданками: девушкам сперва «напели», что их зовут на съёмки в настоящем кино. «Скоро здесь будет, как в Таиланде», — замечает бизнесмен Мухаммед Сагибов. — «Туристы поедут толпами, чтобы отдохнуть с дешёвыми девчонками: местные феи славятся тем, что неприхотливые и ласковые. Порезвиться в Бишкек прилетают и из Индии, и из Узбекистана, и из Ирана». У самих же «жриц любви» главная мечта — уехать в Москву: ведь там можно легко встретить миллионера и выйти за него замуж. «И не работать больше никогда, — закатывает глаза 18-летняя Саида, получившая от меня 2 000 сомов за интервью (бесплатно разговаривать с прессой девочки не хотят, требуя обычный тариф — Авт). — У вас ведь много богатых людей? Это не проблема?». «Вы пересмотрели кино, — скучно отвечаю я. — Тут не фильм „Красотка“, миллионеры не женятся на проститутках». Саида поджимает пухлые губы. Она уверена — всё получится, богач в неё обязательно влюбится. Вот тогда и начнётся жизнь, полная денег, роскоши и счастья.

. Столица Киргизии для окрестных стран — это действительно новый Амстердам или Паттайя. И пока республика остаётся бедной, а её экономика разваливается — секс-бизнес продолжит наращивать обороты. Спрос на платную любовь растёт.

ТОШКЕНТ, 23 окт – Sputnik. Сўнгги вақтларда Ўзбекистон ОАВларида шотут сиркасининг шифобахш хусусиятлари, ундан инфаркт, инсульт ва ҳатто коронавирусга чалинган беморлар шифо топаётгани ҳақида кўплаб маълумотлар пайдо бўлмоқда. Шунингдек, жуда кўп одамлар шотут сиркасини сотиб олиб истеъмол қилишаётгани ҳақида ҳам эшитмоқдамиз.

Ушбу мавзуда батафсил ва аниқ маълумот олиш учун Sputnik Ўзбекистон мухбири кимё фани мутахассиси — Ғаниев Шукуриддин Тўхтаевич билан мулоқотда бўлди.

- Шукуриддин Тўхтаевич, табиий шотут сиркасининг фойдали хусусиятлари ҳақида қисқача тўхталиб ўтсангиз?

- Абу Али Ибн Сино ёзиб қолдирган рисолаларга таянсак, шотут сиркасининг фойдали хусусиятлари ҳақида кўплаб фойдали маълумотлар келтирилади.

Яъни ушбу шарбат, бош мия ички босимининг нормал ҳолатда бўлишини таъминлайди, инфаркт ва инсульт хасталикларининг олдини олади, қон томирларининг қувватини оширади, инсон саломатлигини тиклашда муҳим ўрин тутади. Қонни суюлтириб, қон томирларидаги "тромб", "изгиб" ва тугунларни ечиб юборади. Майда томирларни кенгайтириб организмда қон айланишини яхшилайди.

Қон томирларидаги холестирин ва қанд моддасини нормага яқин ҳолатга келтиради. Қон босимини "ишчи" ҳолатида ушлаб туради. Қондаги қанд моддасини 7-8 дан ошиб кетишига йўл қўймайди. Қолаверса, В1, В2, В6, С, РР витаминлари, кальций, магний, темир каби микроэлементларга эга бўлган бу сирканинг ошқозон ва ичакларга зиён етказмаслиги учун унга махсус ишлов берилган ва унинг хуштаъм бўлиши таъминланган.

- Шотут сиркаси коронавирусни даволашда ёрдам берадими?

- Шотут сиркаси коронавирусни енгишда врач тавсия этган дориларнинг ўрнини босмайди, аксинча, қон суюқ ҳолатга келтирилгандан кейин, врач тавсия этган дориларнинг яхши таъсир этишига хизмат қилади.

Натижада сиз соғлигингизни тезроқ тиклаб оласиз. Иштаҳангиз очилиб, овқатларни яхши хазм қиласиз, уйқусизликдан қийналмайсиз, яхши ухлайсиз.

- Сиз ушбу шарбатнинг фойдали хусусиятлари ҳақида қандай билиб олдингиз?

- Шотут сиркасини пандемия вақтида эмас, илк маротаба 2006 йилда соғлигим ёмонлашгани боис аввал ўзим тайёрлаб ичиб кўрганман. Ўша йили кутилмаганда инсульт бўлиб қолдим, болаларим овқатлантириб, етаклаб юрди. Муолажалар даврида менга қон суюлтирувчи барча дориларнинг кучи етмаганлиги учун, ўзим мустақил равишда табиий доривор воситалар орқали тузалиш чорасини изладим. Абу Али Ибн Синонинг китобларида сирканинг инсон саломатлиги учун фойдали эканлиги ҳақида ўқидим ва уни ўзим мустақил тайёрлашга уриниб кўрдим.

Хуллас, икки маротаба инфаркт, бир маротаба инсультни бошдан кечиргач, махсус кўрсатмага амал қилган ҳолда ўзим тайёрлаган шотут сиркасини истеъмол қилиб, томирларимдаги қонни суюлтириб олдим ва тез фурсатда тузалдим. Қон босимим эса 110 / 70 бўлиб, нормал ҳолатга келди. Бўйин ва бош томирдаги тромблар тозаланиб, қулоқ шанғилаши, бош оғриғидан холос бўлдим. Ҳаводаги ўзгаришлар, "магнит бўронлар"и ҳам қон босимимга таъсир қилмайдиган бўлди. Бутун танадаги томирларим тозалангач, организмимдаги қанд моддаси ҳам нормал ҳолатга тушди.

Қон босимимнинг ишчи ҳолати сакрамайдиган бўлди. Шифокорлар эса мендаги ижобий натижаларни кўриб хайрон қолишди. Шундан келиб чиқиб, мен ушбу табиий шотут сиркасини яқин қариндошларим, қуда-андаларга тавсия этдим. Бугунгача, турли касаллик билан оғриган беморлар ушбу шотут сиркасини истеъмол қилиб, шахсан унинг даволаш хосиятларига ихлос қилишмоқда. Бугунги кунда Афғонистон, Ҳиндистон, Россия давлатларидан шотут сиркасини сўраб келишяпти.

- Шотут сиркасини истеъмол қилиш мумкин бўлмаган, тавсия этилмаган ҳолатлар ҳам борми?

- Ёдда сақлаш зарурки, беморлар тезроқ тузалиш иштиёқида шошма-шошарлик қилишлари салбий оқибатларга олиб келиши мумкин. Масалан, шотут сиркасини оч қоринга ичиб овқатланмасдан юриш мумкин эмас. Шунингдек, ошқозони хаста кишиларнинг ичиши ёки илиқ ҳолда, қайнатиб ичиш мумкин эмас.

Ичиш тартибига риоя қилмасдан шотут сиркасини истеъмол қилган беморнинг қони ҳаддан ташқари суюлиб кетиши, бирон жароҳат олганда қонни тўхтата олмай қийналиб қолиши мумкин. Шундан келиб чиқиб кўп йиллик кузатувлар натижасида ушбу график тузилган. Бундан ташқари 1 ош қошиқдан кўп ичиш ошқозон ширасининг кўпайиб кетишига сабаб бўлиши мумкин. Шу боис бу бўйича махсус график ва фойдаланиш кўрсатмаларига риоя қилиш ниҳоятда шарт!

Яна бир бор такрорлаб айтаман, шотут сиркаси врач сизга тавсия қилган дори-дармон вазифасини бажармайди. Аксинча, қонни суюлтириб тозалагандан сўнг дори таъсир қилмаёган бўлса, шотут сиркасидан кўрсатмага амал қилган ҳолда истеъмол қилса яхши фойда кўрсатади ва инсоннинг ўз соғлигини тезроқ тиклаб олишига ёрдам беради.

Соғлиқни сақлаш вазирлиги нима дейди

Sputnik мухбири Ўзбекистон Соғлиқни сақлаш вазирлигига қўнғироқ қилиб, шотут сиркасининг кенг жамоатчилик орасида истеъмол қилинаётгани борасида изоҳ олди.

Вазирликнинг лицензиялаш бошқармаси мутахассиси Ботир Омоновнинг айтишича, вазирлик таркибида ҳозирча табиблар уюшмаси ташкил этилмаган, шу боис ишонч телефонлари ҳам ишга тушганича йўқ, аммо шотут сиркасининг фойдали жиҳатлари, уни истеъмол қилиш инсон саломатлиги учун муҳим аҳамиятга эгалиги ҳақида вазирлик хабардор.

"Шотут қанча кўп истеъмол қилинса шунча яхши. Модомики, жамоатчилик ушбу шотут сиркасини истеъмол қилиб, саломатлигини тиклаб олаётган экан, буни Соғлиқни сақлаш вазирлигининг билиши ёки назоратга олишининг аҳамияти йўқ", - деди суҳбатдош.

Шунингдек, Соғлиқни сақлаш вазирлиги шотут сиркасининг кенг жамоатчилик томонидан истеъмол қилинаётганлигига ҳеч қандай монеълик қилмайди. Чунки шотутнинг зарарли томони йўқ, шотут сиркаси бозорларда ҳам сотиляпти, деб қўшимча қилади Омонов.

Sputnik таҳририяти шотут сиркаси ёрдамида даволанмоқчи бўлган ўқувчиларга - ҳар қандай воситадан шифокор маслаҳатидан сўнг фойдаланишни тавсия этади. Ўз-ўзини даволаш ҳар доим ҳам яхши натижага олиб келмаслиги мумкинлиги ҳақида яна бир бир эслатиб ўтади.

Читайте также: